Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Τα τρικ της συνέντευξης επιλογής προσωπικού

Αλήθεια πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε πώς θα παρουσιαστούμε σε μια συνέντευξη, έτσι ώστε να πάρουμε την πολυπόθητη θέση; Πόσες φορές περιμέναμε με ανυπομονησία έξω από το γραφείο, μέχρι να έρθει η σειρά μας; Και πόσες φορές δεν πλάσαμε στο μυαλό μας σενάρια διαλόγων;
Ωστόσο, υπάρχουν τρικ ή καλύτερα κολπάκια που μπορούμε να κάνουμε σε κάθε συνέντευξη ώστε να αποκτήσουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς του βιβλίου «Η γλώσσα του σώματος» Allan Pease και Barbara Pease.
  1. Στον χώρο υποδοχής
Βγάλτε το παλτό σας και, αν είναι δυνατόν, δώστε το στον υπάλληλο του χώρου υποδοχής. Αποφύγετε να μπείτε σε ένα γραφείο με τα χέρια γεμάτα αντικείμενα που σας κάνουν να φαίνεστε αδέξιοι και που μπορεί να σας πέσουν.

  1. Η είσοδος
Όταν σας δοθεί το «πράσινο φως» για να μπείτε στο γραφείο, περάστε μέσα χωρίς δισταγμό και μη σταθείτε στην πόρτα. Καθώς θα περνάτε μέσα στο γραφείο, φροντίστε να διατηρείτε την ίδια ταχύτητα. Όσοι δεν έχουν αυτοπεποίθηση «αλλάζουν ταχύτητα» και για λίγες στιγμές σέρνουν τα πόδια καθώς μπαίνουν.

  1. Η προσέγγιση
Ακόμα κι αν ο άλλος μιλά στο τηλέφωνο ή ψαχουλεύει ένα συρτάρι προχωρήστε κατευθείαν προς το μέρος του με σιγουριά και με ομοιόμορφη κίνηση. Τα άτομα που ασκούν επιρροή και που τραβούν την προσοχή των άλλων κινούνται κοφτά, με μέτριο ρυθμό και μέτριο διασκελισμό.

  1. Η χειραψία
Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας είναι η χειραψία. Κρατήστε την παλάμη σας ίσια και εξισώστε την πίεση που δέχεστε. Αφήστε τον άλλον να αποφασίσει πότε θα τελειώσει η χειραψία.

  1. Όταν καθίσετε
Αν είστε αναγκασμένος να καθίσετε σε χαμηλό κάθισμα, ακριβώς απέναντι από τον άλλο, προσέξτε την στάση του σώματος σας, ώστε να μην υποδεικνύει κατωτερότητα.

  1. Οι χειρονομίες σας
Οι άνθρωποι που είναι ψύχραιμοι, ήρεμοι, συγκροτημένοι και ελέγχουν τα συναισθήματα τους, χρησιμοποιούν καθαρές, απλές και μελετημένες χειρονομίες.

  1. Η απόσταση
Ο σεβασμός απέναντι στον προσωπικό χώρο του άλλου θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερος κατά τα πρώτα λεπτά της συνάντησης. Αν πλησιάσετε υπερβολικά, ο άλλος θα αντιδράσει με το να τραβηχτεί πίσω, γέρνοντας μακριά σας.

  1. Η έξοδος σας
Μαζέψτε τα πράγματα σας ήρεμα και μελετημένα –όχι βιαστικά- ανταλλάξτε χειραψία, αν αυτό είναι δυνατόν, και βγείτε. Αν η πόρτα ήταν κλειστή όταν μπήκατε, κλείστε την πίσω σας καθώς θα βγαίνετε. Όταν φτάσετε στην πόρτα, γυρίστε αργά και χαμογελάστε.
Ο κοινός παρανομαστής των ανωτέρω είναι η αυτοπεποίθηση. Γι’ αυτό να έχετε υπόψη σας ότι οι άλλοι διαμορφώνουν το 90% της γνώμης τους για σας μέσα στα πρώτα τέσσερα λεπτά και ότι το 60%-80% της εντύπωσης που θα κάνετε δεν έχει σχέση με τον προφορικό λόγο.

Πηγή: Allan & Barbara Pease, «Γλώσσα του σώματος», Εκδ. ΕΣΟΠΤΡΟΝ, Αθήνα 2006

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου