Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Αλλάζει πάλι το εκπαιδευτικό σύστημα (;)

Αλλαγές φέρεται να ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Το νέο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα και έως τα Χριστούγεννα, όπως αναφέρεται στην «Καθημερινή». Οι αλλαγές που ετοιμάζονται και θα εφαρμοστούν το 2013-2014 αφορούν τα εξής:
1. Οι εξετάσεις θα διεξάγονται κεντρικά υπό την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

2. Μειώνονται τα μαθήματα που θα εξετάζονται οι υποψήφιοι σε τέσσερα από έξι, όπως ισχύει σήμερα. Τα τρία εξ αυτών θα είναι μαθήματα επιλογής, ενώ το τέταρτο θα είναι Νεοελληνική Γλώσσα-Έκθεση.

3. Εκτός των μαθημάτων μειώνεται και η ύλη, σε σύγκριση με την τωρινή διδακτέα ύλη.

4. Τα θέματα θα είναι σταθμισμένης δυσκολίας, για να αποφεύγονται οι διακυμάνσεις από χρονιά σε χρονιά. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί και Τράπεζα Θεμάτων.

5. Δίνεται η δυνατότητα στα ΑΕΙ να ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας κάθε εξεταζόμενου μαθήματος.

6. Για την εισαγωγή θα μετρούν (εκτός από τους βαθμούς στις εξετάσεις) και οι επιδόσεις των τάξεων και η ερευνητική εργασία.

7. Κατά το πρώτο έτος στο ΑΕΙ οι εισακτέοι θα διδάσκονται κοινά μαθήματα γενικού περιεχομένου για όλη τη Σχολή.

8. Τα μόρια που θα έχει συγκεντρώσει κάθε εισακτέος από τις εξετάσεις θα έχουν προκαθορίσει το Πρόγραμμα Σπουδών, στο οποίο θα φοιτήσει κατά το δεύτερο έτος σπουδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ισχύσουν οι προαναφερθείσες αλλαγές, το νέο σύστημα που θα προκύψει θα είναι το 8ο κατά σειρά απ’ το 1964.

Πηγή: Καθημερινή (13/10/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου